”Tryggheten” som ger lägre pension

Det har debatterats och skrivits mycket om efterlevandeskyddet sedan Konumenternas Försäkringsbyrå publicerade sin kartläggning över hur pensionskapitalet påverkas om du väljer att ha efterlevandeskydd kopplat till din kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkring.

Marcus Lindenius på Konsumenternas Försäkringsbyrå säger att det kan bli upp emot tio procent lägre pensionskapital när du väl är 65 år, vilket innebär flera 10 000-tals kronor lägre pensionskapital med skyddet. För höginkomsttagare kan det handla om ännu mer.

Efterlevandeskydd

Konumenternas kartläggning visar att om du väljer efterlevandeskyddet blir effekterna minst sagt stora. I vissa fall kan det handla om att mer än hälften av pensionskapitalet går åt för att täcka kostnaden för efterlevandeskyddet.

Vi har tidigare skrivit om efterlevandeskydd och det är samma princip som gäller för premiepensionen. Väljer du ett efterlevandeskydd blir pensionen lägre.

Det kan kännas som en trygg och bra affär med ett efterlevandeskydd men om målet är en hög pension stämmer inte det. Är din familj helt beroende av dina inkomster så är det antagligen bättre att teckna en livförsäkring som täcker hela ekonomin och inte bara premiepensionen.

Louise Svensson

 

Trackbacks

  1. […] skrev vi om efterlevandeskydd och om att ett tillval av skyddet ger lägre pension. En närliggande fråga är vad som händer med de sparade pengarna om man skulle dö i förtid och […]

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: