Hinner jag göra ett fondbyte innan nya pensionspengar kommer?

I år kommer ”nya” pensionspengar att sättas in på ditt konto helgen den 7-8 december. Fondhandeln startar igen nästa måndag, den 9 december. Om du vill byta fonder innan de nya pengarna sätts in måste du gör det senast på torsdag, den 5 december innan klockan 23.59 för att affären ska hinna registreras och pengarna placeras i ditt nya fondval.

I vanliga fall tar det inte lång tid att göra ett fondbyte i premiepensionssystemet. Fondtorget med sina 800 fonder i fungerar som ett fondhandelstorg med fonder som placerar i hela världen. Normalt är att det tar två till tre handelsdagar innan bytet är registrerat.

Gör du ett fondbyte via pensionsmyndigheten en kväll innan klockan 24 från en fond som har normal handel till en annan fond med normal handel, så utförs handeln dagen efter. Du får den dagens kurs både på den fond du byter till och den du säljer. Under påföljande dag skickar fondbolaget sin avräkningsnota till Pensionsmyndigheten som avslutar handeln under kvällen.

Från och med den 20 februari nästa år kommer det att krävas inloggning via Pensionsmyndigheten av högre säkerhet för att utföra ett fondbyte. Du kan fortfarande logga in med din personliga PIN-kod för att få en överblick av hela din pension via Pensionsmyndigheten. Men för att utföra ett fondbyte krävs inloggning i form av e-legitimation eller BankID.

Om du vill byta till AP7 Såfa gör du så här.

Louise Svensson

Trackbacks

  1. […] måndags skrev vi om de nya pensionsinsättningarna som görs nu till helgen. Totalt är det 33,5 miljarder kronor som placeras på måndag, varav […]

  2. […] och de pengar som i helgen kom in på spararnas konton. Vi skrev också om det i förra veckan i ett par […]

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: