Emma Stenström: Att ångra sina val

Hur ofta ångrar du dina val? Jag har inte sett några undersökningar, men jag skulle misstänka att vissa av oss ångrar sig mer än andra. Jag tillhör i så fall dem.

Attans, vad jag ångrar mig. Jag är en riktig ångergumma, som ständigt ångrar mig över allt från de stora livsvalen till maträtten på lunchrestaurangen. Fast mest av allt ångrar jag mig över alla de gånger jag inte har varit närvarande i nuet. Det är mitt ångermoment nummer ett. Vilket är ditt?

Emma Bild Blogginlägg 3

Jag kan till exempel gräma mig över de gånger jag har varit stressad över något som ska hända i framtiden istället för att njuta av stunden.

När jag har varit på någon rolig fest, till exempel, och gått hem tidigt bara för att orka upp nästa morgon. Eller när jag har rest med finaste sonen och glömt att njuta av nuet, bara för att jag varit så orolig över att missa flyget hem. Jag har kanske varit där fysiskt, men inte sinnligt, andligt och mentalt. Åh, vad jag ångrar det! Varför valde jag att vara någon annanstans?

Fast samtidigt kan man ju inte ägna för mycket tid åt att gräma sig över sina gamla val, för då missar man ju att njuta av just den här stunden, som aldrig kommer tillbaka.

Emma Stenström

Läs mer om Emma och hennes tidigare inlägg i bloggserien om val, ”Kärlek eller rädsla” och ”I valet och kvalet

 

Comments

  1. Peter says:

    Val? Har man så många val egentligen? ”Pappa det är ditt egna val att jobba så mycket som du gör!” För min dotter är det bara att välja bort. För mig känns det inte som det är ett val ut an ett måste utan alternativ. Förklarar att utan det skulle vi inte ha kunnat gjort det eller det. Jag märker att hon inte förstår. Samtidigt inser jag att hon inte förstår vilka uppoffringar man gör som förälder. Blir frustrerad. Tänker efter igen mer skeptiskt: Kunde jag gjort annorlunda? Är det min dotter som har rätt och jag fel? Jag tror inte det. Men samtidigt blir jag lite ställd över hennes självklara konstaterande att jag hade ett val och jag själv verkligen har valt allt som lett till nu. Jag upplever aldrig valet i nuet bara i efterhand. Konstaterar att mina vardagliga val styrs av ‘system ett’ med alla dess fel och brister. Önskar att jag skulle använt ‘system två’ lite mer..

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: