Premiepensionen är livslång

I går bloggade vi om vad småbarnsföräldrar i allmänhet och mammor i synnerhet kan tänka på för att få en bättre pension under rubriken Hela livet räknas.

När du blir äldre och det är dags att ta ut premiepensionen så gäller även då hela livet som regel.

Vi får återkommande frågan hur man ska gå till väga för att få ut hela premiepensionen på en gång i en klumpsumma. Tyvärr är det inte möjligt, grundtanken är att din pension ska räcka just hela livet.

Det brukar vara få som nöjer sig med det svaret. De vill veta varför de inte kan få ut hela premiepensionen som de placerat i fonder under hela arbetslivet på en gång.

Så här ligger det till. Pengarna som sätts av, baserat på spararens lön, till den allmänna pensionen är statens till dess spararen begär att få ut sin pension. Den allmänna pensionen är 18,5 procent av lönen. 16 procent är inkomstpension och 2,5 procent sätts av till premiepension som spararen själv placerar antingen i Statens förvalsalternativ AP7 Såfa eller i privata fonder på fondtorget. Oavsett, tillhör den staten till dess att pengarna betalas ut som pension.

Inbetalningarna till den allmänna pensionen regleras i lag, till skillnad från tjänstepensionen som avtals mellan arbetsgivare och arbetstagare. Utöver de kan man spara privat till pensionen. De pengarna gör man som man vill med.

Inbetalningarna till premiepensionen är med andra ord inte valfria och grundprincipen för den allmänna pensionen är att den ska fungera som en grundinkomst när du går i pension och att den ska vara livslång. Därför betalas den ut en gång i månaden från den dagen du bestämmer dig för att gå i pension tills du dör.

Hur går man då tillväga rent praktiskt när man vill börja ta ut sin pension? I och med att vi har en flexibel pensionsålder i Sverige så kommer inte pengarna som ett brev på posten utan det krävs en ansökan om att du vill ta ut din allmänna pension. Ansökan kan du göra tidigast från och med 61-års ålder via Pensionsmyndigheten.

SvD Näringsliv har en bra guide som tar dig med, steg för steg hur du går tillväga för att ta ut den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ditt eventuella privata pensionssparande.

Lycka till!

Louise Svensson

Comments

 1. Snart pensionär says:

  Louise Svensson skriver under rubriken Premiepensionen är livslång även om övriga pensioner. Så här kommenterar hon privat pensionsförsäkring. ” Utöver de kan man spara privat till pensionen. De pengarna gör man som man vill med…”
  – Men det gör man inte. Privat pensionsförsäkring gör man inte som man vill med, därför att bolagen har givna regler att följa. En uttagstid om minst fem år. Med början vid tidigast 55 års ålder är exempel på regler som privata pensionsbolag alla måste följa…
  mvh
  Snart Pensionär.

  • Louise Svensson says:

   Hej Snart Pensionär,
   Du har rätt i det du säger gällande en privat pensionsförsäkring. När det gäller privat pensionssparande så kan de ske i många olika sparformer. Vissa väljer att amortera på bostafslånet som en typ av privat pensionssparande, andra sparar privat till pensionen via ett Investeringssparkonto (ISK), fondkonto eller en kapitalförsäkring.

   Louise

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: