Den 15:e smäller det!

Varje december görs den årliga insättningen på pensionsspararnas konton. Om du tjänade 27 000 kronor i månaden under 2013 fylls ditt premiepensionskonto på med 8 100 kronor den 15:e december.

Om du är intresserad av kapitalförvaltning och gillar att byta fonder och sätta ihop din egen fondportfölj kan det redan nu vara ett bra tillfälle att göra det med tanke på att det är en hel del annat som ska fixas veckorna innan jul. Vill du göra ett fondbyte innan den nya pensionsavsättningen måste du göra det innan tolvslaget torsdagen den 11 december.

Det finns flera sätt att kolla hur dina fonder utvecklats. Om du loggar in via Pensionsmyndigheten ser du dina fondval och dess utveckling. På myndighetens hemsida kan du även göra Fondsök och jämföra fonders avgift, risknivå och utveckling. Via Morningstar och Fondkollen kan du också söka, jämföra, kategorisera och rangordna fonder.

Den som inte gjort något fondval för premiepensionen hamnar automatiskt i AP7 Såfa. Då kan man ta det alldeles lugnt och bara invänta påfyllningen.

Om du någon gång valt att byta fonder men nu inser att ditt intresse för kapitalförvaltning svalnat gör du så här för att bli en soffliggare igen. Då kan du i lugn och ro ägna dig åt julstök och ha ett premiepensionssparande med låg avgift och en avkastning som hittills varit hög.

Louise Svensson

Comments

 1. christinasoderberg says:

  Hej! En fråga: Hur mycket får man max avsatt varje år och vid vilken lön får du maximalt med pensionsavsättning? Är det 7,5 inkomstbasbelopp ( 35 562 kronor för 2014) gånger 2,5 % dvs ungefär 10 668 kronor?

  • Louise Svensson says:

   Hej Christina!
   Det stämmer som du skriver. Vid en årslön på 426 750 kr görs maxavsättning till premiepensionen om 10 668 kr.

   Vänliga hälsningar,
   Louise

Trackbacks

 1. […] I december månad skrivs det mycket om våra pensioner i massmedia. Mycket på grund av att den årliga pensionsinsättningen görs på spararnas konton i mitten av december. […]

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: