Soffliggare ska ha det bästa – även inom kollektivavtalad tjänstepension

Idag gästas vi av Dan Wallberg som är pensionsexpert på PTK. Dan har över 30 års erfarenhet av våra pensionssystem och är expert på tjänstepensionen ITP. 

PTK

 

Man borde ha en konstruktion i alla system där det finns ett tydligt och bra icke-val. Som individ får du en bra sparprodukt även om du inte är intresserad. Det säger Rickard Gröttheim, vd för sjunde AP-fonden i Dagens Industri idag.

Vi som upphandlar sparalternativ för kollektivavtalad tjänstepension hade inte kunnat säga det bättre själva.

Som en av arbetsmarknadens parter och förhandlare av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP har vi inom PTK ett särskilt ansvar för alla som inte gör något pensionsval. Vår ledstjärna är att en så stor del av pengarna ska gå direkt till pensionen. Pengarna får inte läcka ut i onödigt dyra lösningar för att systemen är svåra att överblicka. Sedan 2007 gör vi därför upphandlingar där alla bolag som vill får vara med och konkurrera om att förvalta de privatanställda tjänstemännens tjänstepension. Under den här perioden har vi sänkt avgifterna på de upphandlade fonderna med över 70 procent.

Särskilt viktigt är det att det blir så bra som möjligt för alla som inte gör något aktivt val – enligt precis samma princip som inom den allmänna pensionen där sjunde AP-fonden ska vara det bästa alternativet.

Vi ställer därför väldigt höga krav på det försäkringsbolag som blir upphandlat eller utsett till icke-väljarnas bolag. Inom ITP har vi upphandlat icke-valet i full konkurrens med de försäkringsbolag som har velat vara med i upphandlingen om icke-valet.

Vi har lyckats väl. Genom att undvika komplicerade lösningar, vara kostnadsmedvetna och dra nytta av stordriftsfördelar kan Alecta erbjuda en avgift på endast 0,13 procent. Med avgiftstaket blir avgiften aldrig högre än 75 kronor i månaden, oavsett kapital. Icke-valet är aktivt förvaltat och innehåller en garanti som innebär att de inbetalade premierna aldrig kan försvinna. Den senaste femårsperioden har avkastningen varit 12 procent per år i genomsnitt.

Vi känner oss med andra ord trygga med att soffliggarnas tjänstepension går till dem själva. Den som vill göra en egen riskanalys kan få rådgivning om både placeringar och försäkringar inom tjänstepensionen i rådgivningstjänst.se.

Inom ITP kan alltså de soffliggare som vill lugnt ligga kvar på soffan.

Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK

 

Kort om PTK
PTK är en samverkansorganisation för 26 fackförbund som representerar 830 000 privatanställda tjänstemän. PTK arbetar för bättre villkor och ökad trygghet – på jobbet, mellan jobb och efter jobben. Uppdragen är främst inom pensioner och försäkringar, arbetsmiljö, inflytande och omställning.

 

Comments

 1. Är det verkligen bra att soffliggande ungdomar läggs i traditionell försäkring med en inte oansenlig mängd räntepapper? Garantin är ju ganska värdelös för någon med lång sparhorisont och den låga aktieandelen leder allt annat lika till lägre framtida pension. Skulle det inte vara vettigare att sätta soffliggande ungdomar i en fondförsäkring i stil med AP7 Såfa?

 2. Hej
  Ickevalsalternativet eller soffliggarlösningen inom ITP-planen är långt ifrån en passiv förvaltningslösning. Innehållet i pensionslösningen anpassas efter rådande förutsättningar och kan ha ända upp till 80 % aktier i visa fall. Förutom den extremt låga avgiften är det alltså en väldigt aktivt förvaltad lösning som väl mäter sig med olika blandfonder på marknaden som dessutom inte innehållet någon garanti. Pensionslösningen har en väldigt lång sparhorisont och vi anser den som ytterst lämplig – just för – soffliggarna.

  Hälsningar Dan

 3. Hej! Du får det att låta som något positivt att nå ändå upp till 80% aktier. Men varför nöja sig med det? Varför kan inte soffliggarlösningen ha 100% aktier?

  • Louise Svensson says:

   Hej, den som inte gör något val hos oss ska ändå få ett väldigt bra alternativ. Det alternativet har vi handlat upp i full konkurrens på marknaden.
   Ickevalet är anpassat till att ge högsta möjliga avkastning till låg risk och väldigt låg kostnad. Vi är väldigt måna om att det också ska bli en bra pension som kan utbetalas i framtiden.
   Därför har vi kommit överens om att för ickevalet (soffliggaralternativet) innebär det att pensionspremierna placeras i en traditionell försäkring med en ”lägsta garanti” som är noll, dvs pensionskapitalet kan aldrig understiga inbetalade premier.
   På så vis tar vi även hänsyn till alla som inte vill optimera sitt sparande i enbart aktier. Dessa personer hoppas vi gör ett aktivt val eftersom de troligen också är mer riskbenägna.
   Alltså ett bra alternativt för alla med hög avkastning och låg förvaltningsavgift.

   Hälsningar,
   Dan

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: