Vart tog våren vägen?

Vi som engagerar oss i klimatförändringarna kanske undrar hur det hänger ihop att vi har en så kall vår här i Sverige trots den globala uppvärmningen. Hur är det möjligt?

Jo, det finns faktiskt en meteorologisk förklaring. Och den har att göra med den globala uppvärmningen. Det börjar med jetströmmarna. Ni vet de där vindarna som flyget hem från USA kan ”lifta” med för att spara tid och bränsle.

Jetströmmarna går i väst-östlig riktning kring jordklotet och kan ha en hastighet på uppemot 500 kilometer i timmen. De bildas mellan luftmassor med olika temperaturer. Här i Sverige fungerar polarjetströmmen ofta som en gräns mellan den arktiska kylan och den sydligare värmen i Europa. När isen vid Arktis smälter blir temperaturskillnaden mindre mellan luftmassorna, och jetströmmen blir svagare. Detta leder till att kall luft från Arktis ”läcker” ner över Sverige.

Så om ni inte gillar kalla vårar har ni ytterligare ett skäl att engagera er mot klimatförändringarna!  Här kan ni läsa mer om den kalla våren och klimatförändringarna.

Trevlig måndag!

Charlotta Dawidowski Sydstrand

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: